Uitslag Rabobank Peurbakkentocht

Wat hebben we genoten van deze editie van de Peurbakkentocht! Prachtig weer,  heel veel mensen langs de kant en zoveel meer prachtige peurbakken, dat de jury er een harde dobber aan had. We willen langs deze weg de jury, de speakers en alle deelnemers dan ook bedanken voor alle moeite die ze gestoken hebben in hun peurbak en natuurlijk ook alle bezoekers die de moeite hebben genomen om te komen kijken. En als je erbij was, dan heb je gezien dat deze peurbakken terecht hebben gewonnen:

Categorie bedrijven
1. Rondvaart Leiden
2. Boter, Kaas & Overblijf
3. Cabana

Particulieren
1. Henny de Vos
2. De Stamgasten
3. Jeroen Volwater

Vereniging
1.Vrienden van Nou En
2.Da Vinci College
3. 3 October Vereeniging

Aad van der Luit Trofee
Rondvaart Leiden

En wij kunnen jullie deze winnaars laten zien door de wederom geweldige foto’s van ©Emile van Aelst!

De Rabobank Peurbakkentocht is één van de vaste pijlers van Stadsfestival de Lakenfeesten. Bij deze jaarlijks terugkerende traditie doet iedereen mee: of je staat op een peurbak of je staat op de kant te kijken naar een peurbak. Een andere keuze is er niet, want de Peurbakkentocht…? Daar moet je gewoon bij zijn! En dit jaar vond deze plaats op vrijdagavond 28 juni.

Om 19.00 uur werd het startsein gegeven op de Beestenmarkt. Vanaf hier voer de stoet via de Apothekersdijk, Botermarkt, Herengracht en Oude Rijn terug naar het waterplein voor Annies. Hier zit tevens de jaarlijks wisselende jury die streng doch rechtvaardig om 21.00uur bekend maakte wie dit jaar de winnaars waren in de categorie Verenigingen, Bedrijven en Particulieren. Daarnaast werd bekendgemaakt wie de Aad van der Luit Trofee wint voor de meeste originele en creatieve peurbak.

Wat is eigenlijk een peurbak?
De peurbak is eigenlijk een houten bak of boot die vroeger werd gebruikt om te vissen naar paling. De wijze waarop de vissers dit deden, was even creatief als bewerkelijk: er werden geen hengels gebruikt, maar een ‘lijntje’ van wormen gemaakt (noem het ‘oer hollands wormen rijgen), en hiermee moeten de palingen dan gevangen worden. Dit noemde men ‘peuren’ en vandaar de naam van de ‘boot’: de peurbak. Gelukkig hoeven we dit klusje tegenwoordig niet meer te doen… maar de traditie van de zelfgemaakte peurbak houden we graag in ere.

Overzicht Peurpraat filmpjes

Dit jaar introduceerden wij het nieuwe Lakenfeesten-item ‘Peurpraat’. Heb jij ze alle 5 al gezien? Nee, dan staan ze hieronder handig voor je op een rijtje!

Peurpraat #1

Nilles Raken en Daaf Sloos vertellen over de achtergrond en insteek van de Peurbakkentocht.

Peurpraat #2

Oud-winnaars de Stamgasten en vriendengroep ‘Nou En’ vertellen over de voorbereiding en plezier van het meedoen met de Peurbakkentocht.

Peurpraat #3

Henny Vos en Michiel Hoogkamer (Roze Beurs) geven je praktische tips & trucs voor het maken van een peurbak.

Peurpraat #4

Jureren is een serieuze taak! Daarom kwamen ons speakersduo Erwin Roodhart, Rik van der Geerst en jurylid Claudia de Zeeuw bij elkaar voor een oefenrondje.

Peurpraat #5

Fameus in de lucht, maar vanaf dit jaar ook op het water! De Leidse Weekendgirls gaan ervoor zorgen dat de start ordentelijk gaat verlopen.

Vrijdag 28 juni
19.00 – 21.00 uur

Beestenmarkt | Apothekersdijk
Hoogstraat | Botermarkt
Herengracht | Oude Rijn

Inschrijven via:
Inschrijflink Peurbakkentocht
of stuur ons een e-mail via contact