Uitslag Peurbakkentocht 2023

Particulieren
1. De Stamgasten
2. Henny de Vos
3. De Leidse Vriendengroep

Non Profit
1. De Vrienden van Nou En
2. Scoutinggroep Leif Erikson
3. Otis

Bedrijven
1. Boter, Kaas en Overblijf
2. Don Papa Rum
3. Floating Jungle

De Peurbakkentocht 2023 zit vol!

Op vrijdag 23 juni 2023 staan de kades van Leiden weer vol, want dan is het weer tijd voor de Peurbakkentocht.

De Peurbakkentocht is één van de vaste pijlers van Stadsfestival de Lakenfeesten. Bij deze jaarlijks terugkerende traditie doet iedereen mee: of je staat op een peurbak of je staat op de kant te kijken naar een peurbak. Een andere keuze is er niet, want de Peurbakkentocht…? Daar moet je gewoon bij zijn!

Om 19.00 uur wordt het startsein gegeven, waarna de 50 peurbakken hun tocht over de Leidse wateren maken. Een jaarlijks wisselende jury beoordeelt alle peurbakken binnen de categorie Verenigingen, Bedrijven en Particulieren. Ook hebben we een creativiteitsprijs waarmee deelnemers de Aad van der Luit Trofee kunnen winnen voor de meest originele en creatieve peurbak.

Doe jij ook mee?
Heb je nooit eerder meegedaan met de Peurbakkentocht, dan nodigen we je van harte uit om dit wel te doen! Leiden is vele verenigingen rijk en het zou toch mooi zijn als jullie je ook laten zien tijdens de Peurbakkentocht. Dus sportieve, muzikale en creatieve verenigingen: dit is je kans om een mooie bijdrage te leveren aan dit oer Leidse feest!

Wat is eigenlijk een peurbak?
De peurbak is van oorsprong een houten bak of boot die vroeger werd gebruikt om te vissen naar paling. De wijze waarop de vissers dit deden, was even creatief als bewerkelijk: er werden geen hengels gebruikt, maar een ‘lijntje’ van wormen gemaakt (noem het ‘oer hollands wormen rijgen), en hiermee moeten de palingen dan gevangen worden. Dit noemde men ‘peuren’ en vandaar de naam van de ‘boot’: de peurbak. Gelukkig hoeven we dit klusje tegenwoordig niet meer te doen… maar de traditie van de zelfgemaakte peurbak houden we graag in ere.

Heb jij een creatief idee voor een Peurbak? Schrijf je dan hier in:  Peurbakkentocht 2023
(De Peurbakkentocht zit vol. Mocht je mee willen doen, schrijf je dan in en wij plaatsen je op de wachtlijst. Als er een plekje vrijkomt nemen we contact op)

Meer informatie?
Wil je meer informatie over wat het inhoudt om mee te doen, neem dan gerust contact met ons op via info@lakenfeesten.nl

Peurpraat #1

Nilles Raken en Daaf Sloos vertellen over de achtergrond en insteek van de Peurbakkentocht.

Peurpraat #2

Oud-winnaars de Stamgasten en vriendengroep ‘Nou En’ vertellen over de voorbereiding en plezier van het meedoen met de Peurbakkentocht.

Peurpraat #3

Henny Vos en Michiel Hoogkamer (Roze Beurs) geven je praktische tips & trucs voor het maken van een peurbak.

Peurpraat #4

Jureren is een serieuze taak! Daarom kwamen ons speakersduo Erwin Roodhart, Rik van der Geerst en jurylid Claudia de Zeeuw bij elkaar voor een oefenrondje.

Peurpraat #5

Fameus in de lucht, maar vanaf dit jaar ook op het water! De Leidse Weekendgirls gaan ervoor zorgen dat de start ordentelijk gaat verlopen.

Vrijdag 23 juni
19.00 – 21.00 uur

Beestenmarkt | Apothekersdijk
Hoogstraat | Botermarkt
Nieuwe Rijn | Eindpunt Brasserie de Poort

De Peurbakkentocht zit vol! Alle inschrijvingen die we na 17 mei binnen krijgen plaatsen we op de wachtlijst op volgorde van binnenkomst.

Inschrijven via:
Inschrijving Peurbakkentocht
of stuur ons een e-mail via contact