Inschrijving Rabobank Peurbakkentocht 2022 geopend

Op vrijdag 24 juni 2022 staan de kades van Leiden weer vol, want dan is het weer tijd voor de Peurbakkentocht. Het thema voor deze editie is ‘de bakens verzetten’.

De Rabobank Peurbakkentocht is één van de vaste pijlers van Stadsfestival de Lakenfeesten. Bij deze jaarlijks terugkerende traditie doet iedereen mee: of je staat op een peurbak of je staat op de kant te kijken naar een peurbak. Een andere keuze is er niet, want de Peurbakkentocht…? Daar moet je gewoon bij zijn!

Om 19.00 uur wordt het startsein gegeven, waarna de 50 peurbakken hun tocht over de Leidse wateren maken. Een jaarlijks wisselende jury beoordeelt alle peurbakken binnen de categorie Verenigingen, Bedrijven en Particulieren. Ook hebben we een creativiteitsprijs waarmee deelnemers de Aad van der Luit Trofee kunnen winnen voor de meest originele en creatieve peurbak.

Wat is eigenlijk een peurbak?
De peurbak is eigenlijk een houten bak of boot die vroeger werd gebruikt om te vissen naar paling. De wijze waarop de vissers dit deden, was even creatief als bewerkelijk: er werden geen hengels gebruikt, maar een ‘lijntje’ van wormen gemaakt (noem het ‘oer hollands wormen rijgen), en hiermee moeten de palingen dan gevangen worden. Dit noemde men ‘peuren’ en vandaar de naam van de ‘boot’: de peurbak. Gelukkig hoeven we dit klusje tegenwoordig niet meer te doen… maar de traditie van de zelfgemaakte peurbak houden we graag in ere.

Heb jij een creatief idee voor een Peurbak met dit thema? Schrijf je dan hier in:  Rabobank Peurbakkentocht 2022

Peurpraat #1

Nilles Raken en Daaf Sloos vertellen over de achtergrond en insteek van de Peurbakkentocht.

Peurpraat #2

Oud-winnaars de Stamgasten en vriendengroep ‘Nou En’ vertellen over de voorbereiding en plezier van het meedoen met de Peurbakkentocht.

Peurpraat #3

Henny Vos en Michiel Hoogkamer (Roze Beurs) geven je praktische tips & trucs voor het maken van een peurbak.

Peurpraat #4

Jureren is een serieuze taak! Daarom kwamen ons speakersduo Erwin Roodhart, Rik van der Geerst en jurylid Claudia de Zeeuw bij elkaar voor een oefenrondje.

Peurpraat #5

Fameus in de lucht, maar vanaf dit jaar ook op het water! De Leidse Weekendgirls gaan ervoor zorgen dat de start ordentelijk gaat verlopen.

Vrijdag 24 juni
19.00 – 21.00 uur

Beestenmarkt | Apothekersdijk
Hoogstraat | Botermarkt
Herengracht | Oude Rijn

Inschrijven via:
Inschrijving Peurbakkentocht
of stuur ons een e-mail via contact