Rabobank Peurbakkentocht

De Rabobank Peurbakkentocht is één van de vaste pijlers van Stadsfestival de Lakenfeesten. Bij deze jaarlijks terugkerende traditie doet iedereen mee: of je staat op een peurbak of je staat op de kant te kijken naar een peurbak. Een andere keuze is er niet, want de Peurbakkentocht…? Daar moet je gewoon bij zijn! En dit jaar vindt deze plaats op vrijdagavond 28 juni.

Om 19.00 uur wordt het startsein gegeven op de Beestenmarkt. Vanaf hier vaart de stoet via de Apothekersdijk, Botermarkt, Herengracht en Oude Rijn terug naar het waterplein voor Annies. Hier zit tevens de jaarlijks wisselende jury die streng doch rechtvaardig om 21.00uur bekend zal maken wie dit jaar de winnaars zullen zijn in de categorie Verenigingen, Bedrijven en Particulieren. Daarnaast wordt bekendgemaakt wie de Aad van der Luit Trofee wint voor de meeste originele en creatieve peurbak.

Wat is eigenlijk een peurbak?
De peurbak is eigenlijk een houten bak of boot die vroeger werd gebruikt om te vissen naar paling. De wijze waarop de vissers dit deden, was even creatief als bewerkelijk: er werden geen hengels gebruikt, maar een ‘lijntje’ van wormen gemaakt (noem het ‘oer hollands wormen rijgen), en hiermee moeten de palingen dan gevangen worden. Dit noemde men ‘peuren’ en vandaar de naam van de ‘boot’: de peurbak. Gelukkig hoeven we dit klusje tegenwoordig niet meer te doen… maar de traditie van de zelfgemaakte peurbak houden we graag in ere.

Zelf meedoen met een peurbak?
Heb jij een goed idee voor een peurbak? Dan kun je je HIER inschrijven voor de komende editie.

En oh ja… na de prijsuitreiking gaan we natuurlijk met z’n allen nog even naar het Stadhuisplein voor een swingende afsluiting. Op het peurbakkenpodium zal zoals altijd een fantastische band optreden. Wie dat dit jaar is, houden we voor nu nog even geheim.

Vrijdag 28 juni
19.00 – 21.00 uur

Beestenmarkt | Apothekersdijk
Hoogstraat | Botermarkt
Herengracht | Oude Rijn

Inschrijven via:
Inschrijflink Peurbakkentocht
of stuur ons een e-mail via contact