Voorinschrijving Rabobank Peurbakkentocht 2020 geopend

Op zaterdag 21 december 2019 hebben wij het thema van de Rabobank Peurbakkentocht 2020 in samenwerking met de ‘Vrienden van Nou En’ op feestelijke wijze onthuld: de Leidse Bruggen. Met deze onthulling is direct de voorinschrijving voor editie 2020 geopend.

Het thema mag in de breedste zin worden toegepast: liedjes waar namen van bruggen in zitten, steden waar namen van bruggen in zitten, het gebruikmaken van een Leidse bruggennaam in beeld, vorm of geluid. Alles mag.

Heb jij een creatief idee voor een Peurbak met dit thema? Schrijf je dan alvast hier in:  Voorinschrijving Rabobank Peurbakkentocht 2020

De Rabobank Peurbakkentocht is één van de vaste pijlers van Stadsfestival de Lakenfeesten. Bij deze jaarlijks terugkerende traditie doet iedereen mee: of je staat op een peurbak of je staat op de kant te kijken naar een peurbak. Een andere keuze is er niet, want de Peurbakkentocht…? Daar moet je gewoon bij zijn!

Om 19.00 uur wordt het startsein gegeven op de Beestenmarkt. Vanaf hier vaart de stoet via de Apothekersdijk, Botermarkt, Herengracht en Oude Rijn terug naar het waterplein voor Annies. Hier zit tevens de jaarlijks wisselende jury die de peurbakken beoordeelt binnen de categorie Verenigingen, Bedrijven en Particulieren. Ook hebben we een creativiteitsprijs waarmee deelnemers de Aad van der Luit Trofee kunnen winnen voor de meest originele en creatieve peurbak.

Wat is eigenlijk een peurbak?
De peurbak is eigenlijk een houten bak of boot die vroeger werd gebruikt om te vissen naar paling. De wijze waarop de vissers dit deden, was even creatief als bewerkelijk: er werden geen hengels gebruikt, maar een ‘lijntje’ van wormen gemaakt (noem het ‘oer hollands wormen rijgen), en hiermee moeten de palingen dan gevangen worden. Dit noemde men ‘peuren’ en vandaar de naam van de ‘boot’: de peurbak. Gelukkig hoeven we dit klusje tegenwoordig niet meer te doen… maar de traditie van de zelfgemaakte peurbak houden we graag in ere.

Peurpraat #1

Nilles Raken en Daaf Sloos vertellen over de achtergrond en insteek van de Peurbakkentocht.

Peurpraat #2

Oud-winnaars de Stamgasten en vriendengroep ‘Nou En’ vertellen over de voorbereiding en plezier van het meedoen met de Peurbakkentocht.

Peurpraat #3

Henny Vos en Michiel Hoogkamer (Roze Beurs) geven je praktische tips & trucs voor het maken van een peurbak.

Peurpraat #4

Jureren is een serieuze taak! Daarom kwamen ons speakersduo Erwin Roodhart, Rik van der Geerst en jurylid Claudia de Zeeuw bij elkaar voor een oefenrondje.

Peurpraat #5

Fameus in de lucht, maar vanaf dit jaar ook op het water! De Leidse Weekendgirls gaan ervoor zorgen dat de start ordentelijk gaat verlopen.

Vrijdag 26 juni
19.00 – 21.00 uur

Beestenmarkt | Apothekersdijk
Hoogstraat | Botermarkt
Herengracht | Oude Rijn

Inschrijven via:
Voorinschrijving Peurbakkentocht
of stuur ons een e-mail via contact